Hector

De oorsprong van de naam Hector

De naam Hector is van Griekse oorsprong en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de mythologie en klassieke literatuur. Deze naam is door de eeuwen heen populair geweest en blijft een veel voorkomende keuze voor ouders die op zoek zijn naar een sterke en betekenisvolle naam voor hun kinderen. In dit artikel zullen we de oorsprong en betekenis van de naam Hector onderzoeken, evenals de populariteit ervan in de loop van de tijd.

Herkomst en betekenis

De naam Hector is afgeleid van het Griekse "Ἕκτωρ" (Héktor), wat "hij die ondersteunt", "hij die ontwaakt" of "hij die verdedigt" betekent. Deze betekenis heeft de connotatie van kracht, moed en bescherming, waardoor de naam zeer geschikt is voor een leider of krijger. In de Griekse mythologie was Hector een Trojaanse prins die bekend stond om zijn moed in de oorlog met de Grieken, vooral in de beroemde Slag om Troje.

De naam Hector komt ook voor in de klassieke literatuur, vooral in het werk van Homerus, de Ilias. In dit epos wordt Hector voorgesteld als een formidabele en moedige leider, beschermer van zijn familie en zijn stad. Zijn moed en opoffering maakten hem tot een legendarisch personage, wat heeft bijgedragen aan de populariteit van de naam door de eeuwen heen.

Bovendien heeft de naam Héctor een sterke verbinding met de Latijnse cultuur en de christelijke traditie. Sint Hector was een Romeinse martelaar uit de 4e eeuw, bekend om zijn moed en onwrikbare geloof in tijden van vervolging. Zijn voorbeeld van vastberadenheid en loyaliteit heeft ertoe bijgedragen dat de naam Hector levend is gebleven in de religieuze cultuur.

Populariteit in de loop van de tijd

De naam Hector is door de eeuwen heen constant populair gebleven, zowel in de Griekse cultuur als in andere culturen over de hele wereld. In Griekenland is de naam relevant gebleven vanwege de connectie met mythologie en klassieke literatuur. In de Romeinse tijd werd de naam Hector overgenomen en aangepast in de Latijnse vorm 'Hector', waardoor deze nog prominenter aanwezig werd in de regio.

In de middeleeuwen verspreidde de naam Hector zich over heel Europa dankzij de invloed van de Kerk en de verspreiding van de klassieke cultuur. In de 18e en 19e eeuw bleef de naam populair in landen als Frankrijk, Italië en Spanje, waar hij werd gezien als een nobele en vooraanstaande naam.

Tegenwoordig blijft de naam Hector een populaire keuze in veel delen van de wereld, vooral in Spaans- en Angelsaksisch sprekende landen. De kracht en betekenis van de naam blijft aantrekkelijk voor ouders die hun kinderen een krachtige naam willen geven.

Varianten en verkleinwoorden

Door de geschiedenis heen heeft de naam Hector aanleiding gegeven tot verschillende varianten en verkleinwoorden in verschillende culturen en regio's. In de oorspronkelijke Griekse vorm werd de naam geschreven als "Ἕκτωρ" en uitgesproken als "Héktor". In het Latijn werd het aangepast als "Hector", en in het Frans werd het "Hector" of "Ector".

Wat verkleinwoorden betreft, zijn enkele veel voorkomende vormen 'Hec', 'Hecto', 'Héqui' of 'Hecu', die vaak worden gebruikt als aanhankelijke of informele bijnamen. Deze varianten en verkleinwoorden hebben bijgedragen aan de veelzijdigheid en het aanpassingsvermogen van de naam Hector in verschillende culturen en contexten.

Beroemde persoonlijkheden genaamd Hector

Door de geschiedenis heen is de naam Héctor gedragen door talloze prominente persoonlijkheden op verschillende gebieden, waaronder muziek, sport, politiek en cultuur. Enkele opmerkelijke voorbeelden zijn onder meer de Colombiaanse zanger en songwriter Héctor Lavoe, bekend als "El Cantante de los Cantantes"; Mexicaanse voetballer Héctor Herrera, die zich heeft onderscheiden voor verschillende Europese teams; en de Argentijnse schrijver Héctor Tizón, erkend voor zijn literaire werken.

Deze persoonlijkheden hebben bijgedragen aan het levend houden van de naam Hector in het populaire bewustzijn, waarbij ze de diversiteit aan talenten en prestaties hebben laten zien die in de loop van de tijd met deze naam zijn geassocieerd. Zijn nalatenschap blijft nieuwe generaties inspireren en dient als bewijs van de blijvende relevantie van de naam Hector in de moderne samenleving.

Conclusie

Samenvattend heeft de naam Hector een rijke oorsprong en krachtige betekenis, waardoor deze door de eeuwen heen relevant is gebleven in verschillende culturen en contexten. Van de Griekse mythologie en de klassieke literatuur tot de hedendaagse cultuur: de naam Hector heeft blijk gegeven van een uniek vermogen om kracht, moed en vastberadenheid over generaties heen over te brengen. Met zijn connectie met geschiedenis en cultuur, evenals zijn aanhoudende populariteit vandaag de dag, zal de naam Hector een prominente keuze blijven voor diegenen die op zoek zijn naar een naam met een heroïsche erfenis. De eeuwige betekenis van 'hij die'handhaaft", "hij die ontwaakt" of "hij die verdedigt" blijft resoneren met degenen die deze naam dragen en met degenen die deze voor hun kinderen kiezen. Hector, een naam die in de loop van de tijd blijft bestaan!U bent op deze website omdat u meer wilt weten over de naam Hector. De naam Hector is een persoonsnaam die om de een of andere reden zeker uw aandacht heeft getrokken. Persoonsnamen zoals Hector, zijn diegene die een mens onderscheiden van anderen, en hem of haar een persoonlijkheid geven. In combinatie met de achternaam of familienamen helpt de naam Hector een persoon om bekend en uniek te zijn binnen zijn of haar gemeenschap.

Hector is een Jongensnamen die aanwezig is in de meeste plaatsen waar het bekend is. Het is echter belangrijk op te merken dat dezelfde naam zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn, afhankelijk van het land, en er zijn zelfs landen waar Hector een unisex naam kan zijn.

In het geval van Hector hebben we te maken met een naam die aanwezig is in veel landen. Maar als je geïnteresseerd bent in de oorsprong van Hector, is het het beste om te kijken naar de landen waar het het meest aanwezig is, dus raden we je aan om onze wereldkaart van namen te bekijken.

De naam Hector komt vaker voor in deze landen: Mexico, Argentinië, Colombia, Verenigde Staten en Chili. De significante aanwezigheid van Hector in deze landen suggereert een historische relatie tussen hen.

Samengevat is Hector een mooie naam die ongelijk is verdeeld in de wereld, waarbij Mexico, Argentinië, Colombia, Verenigde Staten en Chili de landen zijn met het grootste aantal Hector. Hector begint met de letter H en is in principe een Jongensnamen, maar het belangrijkste van een naam is dat degene die hem draagt er van houdt.

De naam Hector in de wereld

De naam Hector heeft misschien uw aandacht getrokken omdat het een bekende naam is in uw eigen land. Of is Hector een exotische naam in het land waar u woont? U hebt er vast wel eens over nagedacht hoeveel mensen u kent die Hector heten. Op deze website kunt u nagaan in welke landen Hector de meest voorkomende persoonsnaam is. En natuurlijk kunt u te weten komen naar welk land u zou moeten verhuizen als uw naam Hector is en u daar erkend wilt worden omdat u een andere en bijzondere naam hebt.

Landen met de meeste mensen met de naam Hector ter wereld

Bekijk kaart van de voornaam Hector

Als je de naam Hector overweegt als naam voor je zoon of dochter, maar je wilt graag weten of het een naam is die wereldwijd bekend is, dan ben je op de juiste website terechtgekomen. Door nieuwe technologieën en globalisering zijn we vandaag meer dan ooit met elkaar verbonden. Daarom is het uw verantwoordelijkheid om na te denken over de naam voor uw baby. Er is een kans dat als je je baby Hector noemt, hij/zij later, als hij/zij volwassen is, zal willen omgaan met mensen uit andere delen van de wereld. Zal Hector populair zijn op die andere plaatsen? Hier is uw kans om uit te vinden in welke landen Hector de meest voorkomende naam is.

De naam van de persoon Hector op de kaart

 1. Mexico Mexico (524276)
 2. Argentinië Argentinië (459356)
 3. Colombia Colombia (267884)
 4. Verenigde Staten Verenigde Staten (166604)
 5. Chili Chili (140959)
 6. Venezuela Venezuela (121762)
 7. Guatemala Guatemala (83366)
 8. Peru Peru (77537)
 9. Ecuador Ecuador (70182)
 10. Puerto Rico Puerto Rico (61654)
 11. Spanje Spanje (53874)
 12. Honduras Honduras (52490)
 13. Cuba Cuba (49142)
 14. Dominikaanse Republiek Dominikaanse Republiek (47739)
 15. El Salvador El Salvador (26192)
 16. Uruguay Uruguay (25016)
 17. Filipijnen Filipijnen (22135)
 18. Paraguay Paraguay (20685)
 19. Bolivia Bolivia (14581)
 20. Panama Panama (12645)
 21. Nicaragua Nicaragua (11491)
 22. Brazilië Brazilië (9512)
 23. Costa Rica Costa Rica (7063)
 24. Canada Canada (5398)
 25. Zuid-Afrika Zuid-Afrika (3393)
 26. Ghana Ghana (1910)
 27. Jamaica Jamaica (1795)
 28. Engeland Engeland (1751)
 29. Zambia Zambia (1680)
 30. Frankrijk Frankrijk (1613)
 31. Sri Lanka Sri Lanka (1502)
 32. België België (1409)
 33. Angola Angola (1350)
 34. Democratische Republiek Congo Democratische Republiek Congo (1301)
 35. Schotland Schotland (1067)
 36. Belize Belize (836)
 37. Thailand Thailand (702)
 38. Malawi Malawi (698)
 39. Nigeria Nigeria (617)
 40. Haïti Haïti (556)
 41. Kameroen Kameroen (470)
 42. Zimbabwe Zimbabwe (462)
 43. Zweden Zweden (413)
 44. Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië (408)
 45. Egypte Egypte (369)
 46. Benin Benin (340)
 47. Australië Australië (323)
 48. Duitsland Duitsland (320)
 49. Nederland Nederland (294)
 50. Polen Polen (283)
 51. Libanon Libanon (273)
 52. Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland (250)
 53. Italië Italië (238)
 54. Israël Israël (235)
 55. Zwitserland Zwitserland (230)
 56. India India (208)
 57. Liberia Liberia (197)
 58. Republiek Congo Republiek Congo (183)
 59. Portugal Portugal (175)
 60. Guyana Guyana (158)
 61. Trinidad en Tobago Trinidad en Tobago (150)
 62. Noord-Ierland Noord-Ierland (139)
 63. China China (125)
 64. Maleisië Maleisië (116)
 65. Malta Malta (114)
 66. Marokko Marokko (109)
 67. Noorwegen Noorwegen (96)
 68. Griekenland Griekenland (82)
 69. Ivoorkust Ivoorkust (73)
 70. Aruba Aruba (71)
 71. Kenia Kenia (70)
 72. Ierland Ierland (66)
 73. Singapore Singapore (61)
 74. Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten (61)
 75. Amerikaanse Maagdeneilanden Amerikaanse Maagdeneilanden (57)
 76. Wales Wales (57)
 77. Denemarken Denemarken (54)
 78. Indonesië Indonesië (54)
 79. Botswana Botswana (53)
 80. Saint Lucia Saint Lucia (42)
 81. Hong Kong Hong Kong (42)
 82. Rusland Rusland (42)
 83. Oeganda Oeganda (41)
 84. IJsland IJsland (39)
 85. Japan Japan (38)
 86. Koeweit Koeweit (38)
 87. Frans Polynesië Frans Polynesië (32)
 88. Guam Guam (31)
 89. Papoea Nieuw Guinea Papoea Nieuw Guinea (28)
 90. Nieuw-Caledonië Nieuw-Caledonië (26)
 91. Antigua en Barbuda Antigua en Barbuda (26)
 92. Ethiopië Ethiopië (25)
 93. Zuid-Korea Zuid-Korea (25)
 94. Burkina Faso Burkina Faso (22)
 95. Pakistan Pakistan (20)
 96. Qatar Qatar (20)
 97. Afghanistan Afghanistan (19)
 98. Taiwan Taiwan (18)
 99. Finland Finland (17)
 100. Mozambique Mozambique (16)
 101. Barbados Barbados (16)
 102. Madagaskar Madagaskar (16)
 103. Britse Maagdeneilanden Britse Maagdeneilanden (14)
 104. Kaaimaneilanden Kaaimaneilanden (14)
 105. Gibraltar Gibraltar (14)
 106. Groenland Groenland (14)
 107. Oostenrijk Oostenrijk (14)
 108. Estland Estland (14)
 109. Bermuda Bermuda (13)
 110. Tsjechische Republiek Tsjechische Republiek (11)
 111. Tanzania Tanzania (11)
 112. Kaapverdië Kaapverdië (10)
 113. Turkije Turkije (10)
 114. Rwanda Rwanda (9)
 115. Vietnam Vietnam (9)
 116. Gabon Gabon (9)
 117. Zuid-Soedan Zuid-Soedan (9)
 118. Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea (9)
 119. Togo Togo (9)
 120. Bahrein Bahrein (9)
 121. Mali Mali (9)
 122. Myanmar Myanmar (9)
 123. Algerije Algerije (7)
 124. Iran Iran (6)
 125. Oman Oman (6)
 126. Saint Vincent en de Grenadines Saint Vincent en de Grenadines (6)
 127. Fiji Fiji (4)
 128. Guinee Guinee (4)
 129. Tadzjikistan Tadzjikistan (4)
 130. Libië Libië (4)
 131. Dominica Dominica (4)
 132. Mongolië Mongolië (4)
 133. Eritrea Eritrea (4)
 134. Jersey Jersey (3)
 135. Wit-Rusland Wit-Rusland (3)
 136. Slowakije Slowakije (3)
 137. Andorra Andorra (3)
 138. Grenada Grenada (3)
 139. Monaco Monaco (3)
 140. Hongarije Hongarije (3)
 141. Roemenië Roemenië (3)
 142. Bahama Bahama's (2)
 143. Mauritius Mauritius (2)
 144. Salomonseilanden Salomonseilanden (2)
 145. Micronesië Micronesië (2)
 146. Namibië Namibië (2)
 147. San Marino San Marino (2)
 148. Senegal Senegal (2)
 149. Kazachstan Kazachstan (2)
 150. Lesotho Lesotho (2)
 151. Cyprus Cyprus (2)
 152. Montenegro Montenegro (2)
 153. Kroatië Kroatië (2)
 154. Mauritanië Mauritanië (1)
 155. Vanuatu Vanuatu (1)
 156. Bhutan Bhutan (1)
 157. Soedan Soedan (1)
 158. Samoa Samoa (1)
 159. Jemen Jemen (1)
 160. Slovenië Slovenië (1)
 161. Cambodja Cambodja (1)
 162. Sierra Leone Sierra Leone (1)
 163. Centraal-Afrikaanse Republiek Centraal-Afrikaanse Republiek (1)
 164. Georgië Georgië (1)
 165. Suriname Suriname (1)
 166. Albanië Albanië (1)
 167. Nepal Nepal (1)
 168. Sao Tomé en Principe Sao Tomé en Principe (1)
 169. Armenië Armenië (1)
 170. Liechtenstein Liechtenstein (1)
 171. Nauru Nauru (1)
 172. Gambia Gambia (1)
 173. Swaziland Swaziland (1)
 174. Turks- en Caicoseilanden Turks- en Caicoseilanden (1)
 175. Litouwen Litouwen (1)
 176. Luxemburg Luxemburg (1)
 177. Turkmenistan Turkmenistan (1)
 178. Azerbeidzjan Azerbeidzjan (1)
 179. Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina (1)
 180. Bangladesh Bangladesh (1)
 181. Moldavië Moldavië (1)
 182. Oekraïne Oekraïne (1)
 183. Sint Maarten Sint Maarten (1)
 184. Bulgarije Bulgarije (1)
 185. Palau Palau (1)
 186. Burundi Burundi (1)
 187. Oezbekistan Oezbekistan (1)
 188. Macau Macau (1)
 189. Servië Servië (1)
 190. Irak Irak (1)
 191. Brunei Brunei (1)
 192. Noordelijke Marianen Noordelijke Marianen (1)
 193. Maak gebruik van onze wereldkaart om snel en gemakkelijk alle gegevens te bekijken die u nodig hebt om te weten waar Hector veel gebruikt wordt, en waar het een exotische naam is. Onze wereldkaart maakt verbinding met een database die regelmatig wordt bijgewerkt, met nieuwe gegevens over de namen van mensen over de hele wereld. Als je naam Hector is, je een familielid hebt met de naam Hector, je overweegt een personage in je roman Hector te noemen, of het de naam is die je voor je baby hebt gekozen, kijk dan hoeveel andere mensen in de wereld je kunt vinden met die naam, en in welk land ze zich bevinden.