Henk

Herkomst van de naam Henk

De naam Henk komt uit de Nederlandse taal en is een korte variant van de naam Heinrich, die op zijn beurt is afgeleid van het Germaanse Haimric, samengesteld uit de woorden "haim", wat "thuis" betekent, en "ric", wat " krachtig". Daarom heeft de algemene betekenis van Henk betrekking op het idee een machtig persoon te zijn die zijn huis beschermt.

Geschiedenis van de naam Henk

De naam Henk heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen in Europa, toen Germaanse namen gebruikelijk waren in de regio. Henk werd destijds gebruikt als een korte, liefdevolle vorm van de naam Heinrich, die populair was onder de Duitse adel en elders in Europa. Naarmate de tijd verstreek, werd Henk een onafhankelijke naam en verspreidde zich naar andere delen van de wereld, vooral in Nederland, waar de naam erg populair werd.

Tegenwoordig is Henk een veel voorkomende naam in Nederland en in sommige Germaanse gemeenschappen over de hele wereld. Hoewel het in veel gevallen als voornaam wordt gebruikt, wordt het in sommige Nederlandse en Duitse families ook als achternaam gezien.

Varianten van de naam Henk

Net als veel andere namen heeft Henk verschillende varianten in verschillende talen en culturen. In het Duits is de volledige vorm van de naam Heinrich, maar in het Nederlands is deze gepopulariseerd als Henk. Enkele andere varianten zijn:

 • Henrick: Een oudere vorm van Henk gevonden in middeleeuwse teksten.
 • Henke: een verkleinwoordvariant die veel voorkomt in Duitsland.
 • Hinne: een Friese vorm van de naam die in Noord-Nederland wordt gebruikt.
 • Henry: een verengelste vorm van de naam die in Engelssprekende landen wordt gebruikt.

Door de eeuwen heen hebben deze varianten het aanpassingsvermogen en de populariteit van de naam Henk in verschillende regio's en culturen aangetoond.

Beroemde persoonlijkheden met de naam Henk

Door de geschiedenis heen zijn er verschillende opmerkelijke persoonlijkheden geweest die de naam Henk hebben gedragen. In Nederland is Henk een veel voorkomende naam onder mannen van alle leeftijden en wordt hij vaak aangetroffen bij prominente figuren uit de politiek, het zakenleven, de sport en de cultuur.

Beroemde persoonlijkheden met de naam Henk zijn onder meer muzikanten, zoals Henk Hofstede, de leider van de Nederlandse band "Nits", en Henk Poort, een bekende operazanger. In de sportwereld is Henk ten Cate een gerenommeerd oud-voetballer en coach, terwijl Henk Timmer internationaal voetbaldoelman was. Ook in de politiek is Henks naam terug te vinden, met figuren als Henk van Duin, een prominente sociale en politieke activist uit Nederland.

Deze persoonlijkheden hebben ertoe bijgedragen dat de naam Henk nationaal en internationaal erkend is, en hebben geholpen zijn plaats in de Nederlandse geschiedenis en cultuur te verstevigen.

Betekenis van de naam Henk

De naam Henk heeft een rijke en diepe betekenis die door de eeuwen heen is blijven bestaan. Zoals we eerder vermeldden, komt het voort uit de combinatie van de woorden "haim" en "ric" in het Germaans, wat suggereert dat de persoon die deze naam draagt ​​machtig is en zijn huis beschermt.

Daarnaast draagt ​​de naam Henk ook de connotatie van loyaliteit, vastberadenheid en kracht met zich mee. De mensen die deze naam dragen, worden meestal beschouwd als natuurlijke leiders, met een sterke band met hun familie en gemeenschap. Ze worden vaak erkend vanwege hun werkethiek, integriteit en vermogen om anderen te beschermen en voor anderen te zorgen.

Daarom is de betekenis van de naam Henk nauw verbonden met het idee een krachtig en beschermend persoon te zijn, met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit jegens zijn dierbaren.

Populariteit van de naam Henk

In Nederland is de naam Henk al tientallen jaren enorm populair. In de vorige eeuw was het een van de meest voorkomende namen voor Nederlandse jongens en bleef jarenlang op populaire namenlijsten staan. Hoewel de populariteit de afgelopen decennia is afgenomen, blijft het een geliefde en algemeen erkende naam in de Nederlandse cultuur.

Buiten Nederland fluctueert de populariteit van Henk door de jaren heen. In sommige delen van Duitsland en België blijft het een veel voorkomende naam, terwijl het gebruik in andere regio's is afgenomen. In Engelssprekende landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, komt Henk minder vaak voor, maar het is niet ongebruikelijk om mensen met deze naam te vinden in Nederlandse en Duitse gemeenschappen.

Ondanks variaties in populariteit wordt de naam Henk nog steeds erkend als eenvooraanstaande en belangrijke naam in veel delen van de wereld.

Conclusies

Samenvattend heeft de naam Henk een rijke en eeuwenoude oorsprong, die teruggaat tot de Middeleeuwen en wortels heeft in de Germaanse cultuur. Met zijn betekenis van 'krachtige beschermer van het huis' en zijn verbinding met loyaliteit, vastberadenheid en kracht, is Henk een naam die een blijvende stempel heeft gedrukt op de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Hoewel de populariteit van de naam in verschillende tijden en regio's fluctueerde, wordt de naam Henk over de hele wereld nog steeds gewaardeerd en gerespecteerd. De beroemde persoonlijkheden die het hebben gedragen, hebben bijgedragen aan de erkenning ervan en hebben geholpen zijn plaats in de geschiedenis en cultuur te verstevigen.

Uiteindelijk is Henk een naam die een erfenis van macht en bescherming met zich meedraagt, en die nog vele jaren een belangrijk onderdeel van de Nederlandse en Germaanse identiteit zal blijven.U bent op deze website omdat u meer wilt weten over de naam Henk. De naam Henk is een persoonsnaam die om de een of andere reden zeker uw aandacht heeft getrokken. Persoonsnamen zoals Henk, zijn diegene die een mens onderscheiden van anderen, en hem of haar een persoonlijkheid geven. In combinatie met de achternaam of familienamen helpt de naam Henk een persoon om bekend en uniek te zijn binnen zijn of haar gemeenschap.

Henk is een Jongensnamen die aanwezig is in de meeste plaatsen waar het bekend is. Het is echter belangrijk op te merken dat dezelfde naam zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn, afhankelijk van het land, en er zijn zelfs landen waar Henk een unisex naam kan zijn.

Omdat Henk een Jongensnamen is die begint met de letter H, kiezen veel mensen ervoor om hun baby's de naam Henk te geven vanwege hun voorkeur voor de letter H.

Henk is een naam die begint met de letter H. Je kunt het daarom vinden in onze lijsten met Jongensnamen die beginnen met H, evenals in de lijsten van namen uit verschillende landen die beginnen met de letter H.

De naam Henk in de wereld

De naam Henk heeft misschien uw aandacht getrokken omdat het een bekende naam is in uw eigen land. Of is Henk een exotische naam in het land waar u woont? U hebt er vast wel eens over nagedacht hoeveel mensen u kent die Henk heten. Op deze website kunt u nagaan in welke landen Henk de meest voorkomende persoonsnaam is. En natuurlijk kunt u te weten komen naar welk land u zou moeten verhuizen als uw naam Henk is en u daar erkend wilt worden omdat u een andere en bijzondere naam hebt.

Landen met de meeste mensen met de naam Henk ter wereld

Bekijk kaart van de voornaam Henk

Als je de naam Henk overweegt als naam voor je zoon of dochter, maar je wilt graag weten of het een naam is die wereldwijd bekend is, dan ben je op de juiste website terechtgekomen. Door nieuwe technologieën en globalisering zijn we vandaag meer dan ooit met elkaar verbonden. Daarom is het uw verantwoordelijkheid om na te denken over de naam voor uw baby. Er is een kans dat als je je baby Henk noemt, hij/zij later, als hij/zij volwassen is, zal willen omgaan met mensen uit andere delen van de wereld. Zal Henk populair zijn op die andere plaatsen? Hier is uw kans om uit te vinden in welke landen Henk de meest voorkomende naam is.

De naam van de persoon Henk op de kaart

 1. Nederland Nederland (111950)
 2. België België (3242)
 3. Zuid-Afrika Zuid-Afrika (2880)
 4. Suriname Suriname (1875)
 5. Duitsland Duitsland (994)
 6. Canada Canada (988)
 7. Verenigde Staten Verenigde Staten (800)
 8. Polen Polen (518)
 9. Australië Australië (488)
 10. Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland (400)
 11. Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië (350)
 12. Frankrijk Frankrijk (345)
 13. Engeland Engeland (294)
 14. Ghana Ghana (281)
 15. Indonesië Indonesië (241)
 16. Portugal Portugal (175)
 17. Zwitserland Zwitserland (148)
 18. Ecuador Ecuador (138)
 19. Malawi Malawi (106)
 20. Thailand Thailand (76)
 21. Aruba Aruba (71)
 22. Spanje Spanje (65)
 23. Dominikaanse Republiek Dominikaanse Republiek (62)
 24. Denemarken Denemarken (49)
 25. Noorwegen Noorwegen (40)
 26. Brazilië Brazilië (38)
 27. China China (36)
 28. Zweden Zweden (34)
 29. Koeweit Koeweit (28)
 30. Democratische Republiek Congo Democratische Republiek Congo (27)
 31. Schotland Schotland (27)
 32. Mozambique Mozambique (25)
 33. Rusland Rusland (19)
 34. Singapore Singapore (17)
 35. Ethiopië Ethiopië (16)
 36. Ierland Ierland (15)
 37. Estland Estland (14)
 38. Filipijnen Filipijnen (14)
 39. Taiwan Taiwan (13)
 40. Italië Italië (12)
 41. Oman Oman (12)
 42. Papoea Nieuw Guinea Papoea Nieuw Guinea (12)
 43. Wales Wales (11)
 44. Maleisië Maleisië (10)
 45. Qatar Qatar (10)
 46. Sri Lanka Sri Lanka (9)
 47. Marokko Marokko (9)
 48. Monaco Monaco (9)
 49. Mali Mali (9)
 50. India India (8)
 51. Zuid-Korea Zuid-Korea (8)
 52. Hong Kong Hong Kong (8)
 53. Mexico Mexico (7)
 54. Nigeria Nigeria (7)
 55. Oostenrijk Oostenrijk (7)
 56. Antigua en Barbuda Antigua en Barbuda (6)
 57. Luxemburg Luxemburg (6)
 58. Israël Israël (5)
 59. Afghanistan Afghanistan (5)
 60. Finland Finland (5)
 61. Malta Malta (4)
 62. Hongarije Hongarije (4)
 63. Tunesië Tunesië (4)
 64. Namibië Namibië (4)
 65. Angola Angola (4)
 66. Kenia Kenia (4)
 67. Panama Panama (4)
 68. Bermuda Bermuda (4)
 69. Rwanda Rwanda (4)
 70. Botswana Botswana (4)
 71. Guyana Guyana (4)
 72. Mongolië Mongolië (4)
 73. Kameroen Kameroen (3)
 74. Andorra Andorra (3)
 75. Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten (3)
 76. Tanzania Tanzania (3)
 77. Nepal Nepal (3)
 78. Japan Japan (3)
 79. Vietnam Vietnam (3)
 80. Cambodja Cambodja (3)
 81. Zambia Zambia (3)
 82. Wit-Rusland Wit-Rusland (3)
 83. Colombia Colombia (2)
 84. IJsland IJsland (2)
 85. Cyprus Cyprus (2)
 86. Oekraïne Oekraïne (2)
 87. Tsjechische Republiek Tsjechische Republiek (2)
 88. Oeganda Oeganda (2)
 89. Venezuela Venezuela (2)
 90. Algerije Algerije (2)
 91. Peru Peru (2)
 92. Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina (2)
 93. Barbados Barbados (2)
 94. Bulgarije Bulgarije (2)
 95. Roemenië Roemenië (2)
 96. Bahama Bahama's (2)
 97. Griekenland Griekenland (2)
 98. Kroatië Kroatië (1)
 99. Mauritius Mauritius (1)
 100. Chili Chili (1)
 101. Oost-Timor Oost-Timor (1)
 102. Turkije Turkije (1)
 103. Trinidad en Tobago Trinidad en Tobago (1)
 104. Costa Rica Costa Rica (1)
 105. Irak Irak (1)
 106. Kaapverdië Kaapverdië (1)
 107. Albanië Albanië (1)
 108. Jamaica Jamaica (1)
 109. Armenië Armenië (1)
 110. Jordanië Jordanië (1)
 111. Argentinië Argentinië (1)
 112. Britse Maagdeneilanden Britse Maagdeneilanden (1)
 113. Jemen Jemen (1)
 114. Frans Polynesië Frans Polynesië (1)
 115. Azerbeidzjan Azerbeidzjan (1)
 116. Egypte Egypte (1)
 117. Kazachstan Kazachstan (1)
 118. Zimbabwe Zimbabwe (1)
 119. Liechtenstein Liechtenstein (1)
 120. Pakistan Pakistan (1)
 121. Liberia Liberia (1)
 122. Burkina Faso Burkina Faso (1)
 123. Puerto Rico Puerto Rico (1)
 124. Faeröer Eilanden Faeröer Eilanden (1)
 125. Lesotho Lesotho (1)
 126. Litouwen Litouwen (1)
 127. Bahrein Bahrein (1)
 128. Benin Benin (1)
 129. Noord-Ierland Noord-Ierland (1)
 130. Letland Letland (1)
 131. Libië Libië (1)
 132. Brunei Brunei (1)
 133. Georgië Georgië (1)
 134. Madagaskar Madagaskar (1)
 135. Salomonseilanden Salomonseilanden (1)
 136. Marshalleilanden Marshalleilanden (1)
 137. Bhutan Bhutan (1)
 138. Soedan Soedan (1)
 139. Mauritanië Mauritanië (1)
 140. Senegal Senegal (1)
 141. Honduras Honduras (1)
 142. Maak gebruik van onze wereldkaart om snel en gemakkelijk alle gegevens te bekijken die u nodig hebt om te weten waar Henk veel gebruikt wordt, en waar het een exotische naam is. Onze wereldkaart maakt verbinding met een database die regelmatig wordt bijgewerkt, met nieuwe gegevens over de namen van mensen over de hele wereld. Als je naam Henk is, je een familielid hebt met de naam Henk, je overweegt een personage in je roman Henk te noemen, of het de naam is die je voor je baby hebt gekozen, kijk dan hoeveel andere mensen in de wereld je kunt vinden met die naam, en in welk land ze zich bevinden.