Hermenegilda

Herkomst van de naam Hermenegilda

De naam Hermenegilda vindt zijn oorsprong in de Germaanse cultuur, met name in de vrouwelijke vorm van Herman, wat 'oorlogsman' of 'krijger' betekent. De uitgang -gilda komt ook uit het Germaans en is gerelateerd aan het woord "gilde", wat "stam" of "gezelschap" betekent. Daarom kan Hermenegilda worden geïnterpreteerd als 'stamkrijger' of 'dappere vrouw'.

Betekenis van de naam Hermenegilda

De betekenis van de naam Hermenegilda is gekoppeld aan moed, kracht en vastberadenheid. Vrouwen met deze naam worden meestal als vechters beschouwd en hebben een sterke persoonlijkheid. Aan hen wordt het karakter van natuurlijke leiders toegeschreven en ze blinken vaak uit in rollen die moed en vastberadenheid vereisen.

Daarnaast kan de naam Hermenegilda ook worden geïnterpreteerd als een symbool van loyaliteit en het behoren tot een gemeenschap. De wortel ‘gilda’ suggereert een verbinding met een stam of groep, wat duidt op een gevoel van eenheid en toewijding. Daarom waarderen mensen met deze naam meestal de gemeenschap en hebben ze een sterke band met hun sociale omgeving.

Varianten van de naam Hermenegilda

Net als veel namen van Germaanse oorsprong heeft Hermenegilda verschillende varianten in andere talen. Enkele van de meest voorkomende manieren zijn:

 • Ermengarda: Deze variant wordt gebruikt in Portugeessprekende landen, zoals Brazilië en Portugal.
 • Ermengilde: In sommige Franstalige landen, zoals Frankrijk en Canada, wordt deze vorm van de naam gebruikt.
 • Ermengilda: In Italiaanssprekende landen, zoals Italië en Argentinië, is het gebruikelijk om deze variant van de naam aan te treffen.

Deze varianten behouden de Germaanse wortel van de oorspronkelijke naam, maar zijn aangepast aan de bijzonderheden van elke taal en cultuur.

San Hermenegildo: historische oorsprong en relevantie van de naam

De naam Hermenegildo heeft een historische oorsprong die verband houdt met relevante figuren uit de katholieke kerk. Sint-Hermenegilde was een Visigotische prins die zich in de 6e eeuw tot het christendom bekeerde en daarmee de autoriteit van zijn vader, koning Leovigild, die een Ariaan was, uitdaagde. Zijn moed en standvastigheid in het geloof maakten hem tot een martelaar en zijn verhaal diende als een voorbeeld van loyaliteit aan het ware christelijke geloof.

De figuur van Sint-Hermenegilde was van groot belang in de middeleeuwen, vooral op het Iberisch schiereiland, waar hij werd vereerd als symbool van verzet en moed ondanks religieuze vervolging. Door de jaren heen werd zijn naam geassocieerd met het idee van adel, deugd en vastberadenheid.

Varianten van de naam in de geschiedenis

Door de geschiedenis heen heeft de naam Hermenegildo verschillende varianten gehad, vooral in de middeleeuwen. Enkele van de alternatieve manieren zijn:

 • Hermenegildo: Deze variant komt het dichtst in de buurt van de oorspronkelijke naam San Hermenegildo en bleef door de eeuwen heen in gebruik.
 • Ermenegildo: In sommige historische documenten wordt deze vorm aangetroffen als een bewerking van Hermenegildo.
 • Ermengildus: In de Latijnse traditie werd deze vorm van de naam gebruikt om naar Sint Hermenegilde te verwijzen.

Deze varianten weerspiegelen de aanpassing van de naam aan de verschillende talen en tradities van die tijd, maar behouden de associatie met de figuur van de heilige martelaar.

De naam Hermenegilda in de hedendaagse cultuur

Tegenwoordig heeft de naam Hermenegilda in veel landen aan populariteit ingeboet, maar hij wordt nog steeds gewaardeerd vanwege zijn symbolische betekenis en zijn connectie met de christelijke geschiedenis. In sommige regio's blijft het een traditionele naam en wordt deze geassocieerd met familie-erfgoed en adel.

In de populaire cultuur wordt de naam Hermenegilda in literaire en artistieke werken gebruikt als symbool van vrouwelijke kracht en vastberadenheid. Soms heeft het een komische of ironische benadering gekregen, maar altijd is de associatie met moed en moed behouden gebleven.

Historische en beroemde mensen met de naam Hermenegilda

Door de geschiedenis heen zijn er verschillende opmerkelijke mensen geregistreerd met de naam Hermenegilda, die hun stempel hebben gedrukt op verschillende gebieden van de samenleving. Sommigen van hen omvatten:

 • Hermenegilda de Borbón: Ze was de prinses van Baden en een prominente beschermheer van de kunsten in de 19e eeuw.
 • Hermenegilda Seara: Ze was een opmerkelijke Spaanse lerares en schrijfster, erkend voor haar werk in de opvoeding van vrouwen.
 • Hermenegilda Vargas: Ze was een activiste en verdediger van de mensenrechten in Latijns-Amerika, die vocht voor sociale rechtvaardigheid engendergelijkheid.

Deze voorbeelden demonstreren de diversiteit aan persoonlijkheden en prestaties die verband houden met de naam Hermenegilda, en benadrukken het vermogen ervan om verschillende gebieden en contexten door de geschiedenis heen te omvatten.

Conclusies

De naam Hermenegilda heeft zijn wortels in de Duitse cultuur en wordt geassocieerd met moed, loyaliteit en vastberadenheid. De historische oorsprong in de figuur van San Hermenegildo geeft het een religieuze en symbolische betekenis, die door de eeuwen heen is blijven bestaan. Ondanks dat het aan populariteit heeft ingeboet in de hedendaagse cultuur, wordt het nog steeds gewaardeerd vanwege zijn diepe betekenis en verbinding met geschiedenis en traditie.

De varianten van de naam in verschillende talen tonen het aanpassingsvermogen ervan en het vermogen om grenzen en culturen te overstijgen. Bovendien weerspiegelen de opmerkelijke figuren die de naam Hermenegilda door de geschiedenis heen hebben gedragen de veelzijdigheid ervan en het vermogen om verschillende gebieden van de samenleving te bestrijken. Kortom, de naam Hermenegilda blijft een symbool van vrouwelijke kracht en vastberadenheid, die het verdient om vandaag de dag gewaardeerd en herinnerd te worden.U bent op deze website omdat u meer wilt weten over de naam Hermenegilda. De naam Hermenegilda is een persoonsnaam die om de een of andere reden zeker uw aandacht heeft getrokken. Persoonsnamen zoals Hermenegilda, zijn diegene die een mens onderscheiden van anderen, en hem of haar een persoonlijkheid geven. In combinatie met de achternaam of familienamen helpt de naam Hermenegilda een persoon om bekend en uniek te zijn binnen zijn of haar gemeenschap.

Hermenegilda is een Meisjesnamen die aanwezig is in de meeste plaatsen waar het bekend is. Het is echter belangrijk op te merken dat dezelfde naam zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn, afhankelijk van het land, en er zijn zelfs landen waar Hermenegilda een unisex naam kan zijn.

In het geval van Hermenegilda hebben we te maken met een naam die aanwezig is in veel landen. Maar als je geïnteresseerd bent in de oorsprong van Hermenegilda, is het het beste om te kijken naar de landen waar het het meest aanwezig is, dus raden we je aan om onze wereldkaart van namen te bekijken.

Hermenegilda is een naam die begint met de letter H. Je kunt het daarom vinden in onze lijsten met Meisjesnamen die beginnen met H, evenals in de lijsten van namen uit verschillende landen die beginnen met de letter H.

De naam Hermenegilda in de wereld

De naam Hermenegilda heeft misschien uw aandacht getrokken omdat het een bekende naam is in uw eigen land. Of is Hermenegilda een exotische naam in het land waar u woont? U hebt er vast wel eens over nagedacht hoeveel mensen u kent die Hermenegilda heten. Op deze website kunt u nagaan in welke landen Hermenegilda de meest voorkomende persoonsnaam is. En natuurlijk kunt u te weten komen naar welk land u zou moeten verhuizen als uw naam Hermenegilda is en u daar erkend wilt worden omdat u een andere en bijzondere naam hebt.

Landen met de meeste mensen met de naam Hermenegilda ter wereld

Bekijk kaart van de voornaam Hermenegilda

Als je de naam Hermenegilda overweegt als naam voor je zoon of dochter, maar je wilt graag weten of het een naam is die wereldwijd bekend is, dan ben je op de juiste website terechtgekomen. Door nieuwe technologieën en globalisering zijn we vandaag meer dan ooit met elkaar verbonden. Daarom is het uw verantwoordelijkheid om na te denken over de naam voor uw baby. Er is een kans dat als je je baby Hermenegilda noemt, hij/zij later, als hij/zij volwassen is, zal willen omgaan met mensen uit andere delen van de wereld. Zal Hermenegilda populair zijn op die andere plaatsen? Hier is uw kans om uit te vinden in welke landen Hermenegilda de meest voorkomende naam is.

De naam van de persoon Hermenegilda op de kaart

 1. Angola Angola (9042)
 2. Mexico Mexico (6823)
 3. Peru Peru (3832)
 4. Paraguay Paraguay (1881)
 5. Argentinië Argentinië (1678)
 6. Brazilië Brazilië (1612)
 7. Filipijnen Filipijnen (1107)
 8. Spanje Spanje (756)
 9. Colombia Colombia (667)
 10. Venezuela Venezuela (569)
 11. Tanzania Tanzania (447)
 12. Honduras Honduras (273)
 13. Panama Panama (270)
 14. Verenigde Staten Verenigde Staten (270)
 15. Dominikaanse Republiek Dominikaanse Republiek (253)
 16. Guatemala Guatemala (232)
 17. El Salvador El Salvador (198)
 18. Nicaragua Nicaragua (104)
 19. Costa Rica Costa Rica (66)
 20. Chili Chili (51)
 21. Ecuador Ecuador (37)
 22. Mozambique Mozambique (36)
 23. Indonesië Indonesië (32)
 24. Sao Tomé en Principe Sao Tomé en Principe (30)
 25. Kaapverdië Kaapverdië (30)
 26. Portugal Portugal (28)
 27. Oostenrijk Oostenrijk (25)
 28. Uruguay Uruguay (25)
 29. Aruba Aruba (13)
 30. Cuba Cuba (11)
 31. Zuid-Afrika Zuid-Afrika (11)
 32. Bolivia Bolivia (9)
 33. Puerto Rico Puerto Rico (9)
 34. India India (4)
 35. Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea (4)
 36. Noorwegen Noorwegen (3)
 37. Litouwen Litouwen (2)
 38. Maleisië Maleisië (2)
 39. Namibië Namibië (2)
 40. Belize Belize (2)
 41. Frankrijk Frankrijk (2)
 42. Engeland Engeland (2)
 43. België België (1)
 44. Nederland Nederland (1)
 45. Canada Canada (1)
 46. Zwitserland Zwitserland (1)
 47. Servië Servië (1)
 48. Cyprus Cyprus (1)
 49. Tsjechische Republiek Tsjechische Republiek (1)
 50. Oeganda Oeganda (1)
 51. Denemarken Denemarken (1)
 52. Guinee-Bissau Guinee-Bissau (1)
 53. Hong Kong Hong Kong (1)
 54. Maak gebruik van onze wereldkaart om snel en gemakkelijk alle gegevens te bekijken die u nodig hebt om te weten waar Hermenegilda veel gebruikt wordt, en waar het een exotische naam is. Onze wereldkaart maakt verbinding met een database die regelmatig wordt bijgewerkt, met nieuwe gegevens over de namen van mensen over de hele wereld. Als je naam Hermenegilda is, je een familielid hebt met de naam Hermenegilda, je overweegt een personage in je roman Hermenegilda te noemen, of het de naam is die je voor je baby hebt gekozen, kijk dan hoeveel andere mensen in de wereld je kunt vinden met die naam, en in welk land ze zich bevinden.